Χόμπιτ

Χόμπιτ

 

Το Χόμπιτ (ή ‘Εκεί και Πίσω Πάλι’) ουσιαστικά είναι μια φανταστική ιστορία για παιδιά γραμμένη από τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν με τη μορφή παραμυθιού. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου 1937, ενώ το αναγνωστικό κοινό –αλλά και οι κριτικοί– το υποδέχθηκαν με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια. Επιπροσθέτως, ενώ μπορεί να σταθεί και ως αυτόνομο ανάγνωσμα, συχνά αντιμετωπίζεται ως το προοίμιο του αριστουργήματος του Τόλκιν «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Τα γεγονότα του ‘Χόμπιτ’ τοποθετούνται χρονικά πριν τον ‘Άρχοντα των Δαχτυλιδιών’, ενώ το βιβλίο περιγράφει την περιπέτεια του Μπίλμπο Μπάγκινς (το "Χόμπιτ" του τίτλου), όταν αφήνει την ήσυχη –αλλά ίσως χωρίς συγκινήσεις– ζωή του και το χαρούμενο χωριουδάκι του, το Σάιρ, για να ακολουθήσει το μάγο Γκάνταλφ και μια παρέα δεκατριών νάνων σε μία περιπέτεια που θα απαλλάξει το Μοναχικό Βουνό από τον Δράκο Σμάουγκ. Η περιπέτεια αυτή τον φέρνει αντιμέτωπο με ποικίλους κατοίκους και πλάσματα της Μέσης Γης, ώσπου να φτάσει στο τέλος της να διεκδικήσει μερίδιο από τον κρυμμένο θησαυρό του Δράκου. Το ταξίδι αυτό ουσιαστικά ωριμάζει και "ενηλικιώνει" τον ήρωα, ο οποίος με την εξυπνάδα και τη λογική που ήδη διαθέτει, καταφέρνει μέσα από την περιπέτειά του να εξελιχθεί και να γίνει σοφότερος αλλά και να αποκτήσει περισσότερες δεξιότητες.

Ο Τόλκιν, σε μία επιστολή που έστειλε το 1955 στον W. H. Auden, αναφέρει πως ξεκίνησε να γράφει το ‘Χόμπιτ’ στις αρχές της δεκαετίας του '30, όταν ήταν καθηγητής Αγγλοσαξονικών σπουδών στο κολέγιο του Pembroke στην Οξφόρδη, ενώ βαθμολογούσε γραπτά φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια του ένα λευκό κομμάτι χαρτί και εκείνος, με ξαφνική έμπνευση, έγραψε την περίφημη φράση "Μέσα στη γη, σε μια τρύπα, ζούσε κάποτε ένα χόμπιτ". Ο Τόλκιν τελείωσε την ιστορία περίπου στα τέλη του 1932, οπότε και την έδωσε σε διάφορους φίλους του, συμπεριλαμβανομένης και της φοιτήτριάς του, Elaine Griffiths. Το 1936 επισκέφθηκε την τελευταία στην Οξφόρδη η Susan Dagnall, η οποία εργαζόταν στον εκδοτικό οίκο George Allen & Unwin. Η Griffiths της έδειξε το χειρόγραφο (σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, την προέτρεψε να το ζητήσει από τον ίδιο τον Τόλκιν). Εκείνη εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που τον παρακίνησε να το ολοκληρώσει και έπειτα το παρουσίασε στον εκδότη του οίκου, Stanley Unwin, ο οποίος με την σειρά του το έδωσε στον 10χρονο γιο του, Ράινερ, και του ζήτησε να το διαβάσει και να του πει τη γνώμη του. Ο Ράινερ συνέταξε μια τόσο ενθουσιώδη κριτική για το βιβλίο, ώστε τελικά αποφασίστηκε να εκδοθεί το ‘Χόμπιτ’ από τον εκδοτικό οίκο George Allen & Unwin.

Η πρώτη έκδοση του Χόμπιτ κυκλοφόρησε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1937. Ήταν εικονογραφημένη με πολλά ασπρόμαυρα σχέδια που σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον Τόλκιν. Η αρχική εκτύπωση απαριθμούσε μόνο 1.500 αντίτυπα, τα οποία όμως εξαντλήθηκαν μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους χάρη στις ενθουσιώδεις κριτικές αλλά και την αγάπη που του έδειξε το αναγνωστικό κοινό. Ο εκδοτικός οίκος Houghton Mifflin ετοίμασε την αμερικανική έκδοση που εκδόθηκε στις αρχές του 1938, και στην οποία τέσσερα από τα σχέδια ήταν έγχρωμα. Οι εκδόσεις  George Allen & Unwin αποφάσισαν να ενσωματώσουν τις έγχρωμες εικονογραφήσεις στη δεύτερη έκδοση, που κυκλοφόρησε στο τέλος του 1937. Παρά τη δημοτικότητα του βιβλίου, ο συνθήκες που επικρατούσαν τον καιρό του πολέμου, σε συνάρτηση και με την έλλειψη χαρτιού, οδήγησαν στην περιορισμένη διαθεσιμότητα του βιβλίου μέχρι και το 1949.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Τόλκιν αναθεώρησε σημαντικά το σημείο της ιστορίας του ‘Χόμπιτ’ που είχε να κάνει με τον Μπίλμπο και το Γκόλουμ (πως δηλαδή ο πρώτος απέκτησε από το δεύτερο το  Ένα Δαχτυλίδι) προκειμένου να συνδυάζεται καλύτερα με την εκδοχή της ιστορίας που παρουσιάστηκε στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών". Αυτή η αναθεώρηση έγινε στη δεύτερη έκδοση, που δημοσιεύθηκε το 1951 στην Αμερική και την Αγγλία. Μικρές διορθώσεις στο κείμενο έχουν εμφανιστεί επίσης στις εκδόσεις του 1966 και του 1978.
 
Το Χόμπιτ έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Στα ελληνικά πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το 1978.Εδώ μπορεί να τοποθετηθεί ο,τιδήποτε. Ελεύθερος χώρος.