Γνωρίστε τον JRR Tolkien

O Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1892 στην πόλη Μπλουμφοντέιν, στο Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης, στη Νότια Αφρική. Η μητέρα του, Μέιμπελ, καταπονημένη από το κλίμα, επέστρεψε στην Αγγλία μαζί με τους δύο γιους της στις αρχές του 1895.

Το 1904, όταν ο Τόλκιν ήταν 12 χρονών, η μητέρα του πεθαίνει. Έτσι, αυτόν και τον αδελφό του παίρνει υπό την προστασία του ο ιερέας Φράνσις Μόργκαν της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας και τους στεγάζει στο ίδρυμα που συντηρούσε η ενορία. Σπουδάζει στo "King Edward’s" στο Μπέρμιγχαμ, όπου διδάσκεται την Αρχαία Αγγλική γλώσσα και στη συνέχεια στο κολλέγιο Έξετερ της Οξφόρδης, Αγγλική Φιλολογία. Έχοντας εξαιρετική έφεση και μεγάλη αγάπη για τις γλώσσες και την ιστορία τους, μελετάει αρχαία Ουαλικά και Φινλανδικά και στη συνέχεια αρχίζει να δημιουργεί δικές του γλώσσες που αργότερα θα τις πλαισιώσει με θαυμαστές φανταστικές ιστορίες που περιλαμβάνουν ξωτικά, νάνους, μάγους, δράκους και χόμπιτ.

Παντρεύεται πολύ νέος την παιδική του φίλη Ήντιθ Μπρατ και αποκτά μαζί της 4 παιδιά. Ο γάμος τους είναι πολύ ευτυχισμένος και η Ήντιθ γίνεται έμπνευση για να δημιουργήσει αργότερα, σε μια από τις ιστορίες του, την Λούθιεν, το πανέμορφο ξωτικό που ερωτεύεται τον θνητό Μπέρεν.

 

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος αναστατώνει την μέχρι τότε ήρεμη ζωή του Τόλκιν. Υπηρετεί στους Τυφεκιοφόρους του Λανκασάιρ ως αξιωματικός. Ο μεγάλος του σεβασμός για τον απλό στρατιώτη, που βρίσκεται κάτω από την τρομακτική ψυχολογική πίεση που προκαλεί ο πόλεμος, φαίνεται μέσα από τα έργα του, ιδίως στον τρόπο που τα απλοϊκά μικρά χόμπιτ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» επιδεικνύουν τεράστιο θάρρος και δύναμη. Το 1920 διορίζεται λέκτορας της Αγγλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Το 1924 προάγεται σε Καθηγητή, στην υψηλότερη δηλαδή ακαδημαϊκή βαθμίδα.   Εκείνη την εποχή ξεκινάει να γράφει διηγήματα για τα παιδιά του, καθώς και κάποιες πρώιμες ιστορίες που αργότερα θα αποτελέσουν τη βάση για το μετέπειτα μεγάλο έργο του. Η πρώτη έκδοση του «Χόμπιτ» κυκλοφόρησε το 1937. Ήταν εικονογραφημένη με πολλά ασπρόμαυρα σχέδια που σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον Τόλκιν. Το «Χόμπιτ» γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που ο εκδότης σχεδόν αμέσως του ζήτησε να γράψει τη συνέχειά του. Η συνέχεια όμως αυτή έμελλε να διακοπεί από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Χρειάστηκαν 12 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί το βιβλίο. Τελικά όμως η ιστορία αυτή δεν ήταν πια ένα απλό διήγημα για παιδιά, αλλά ένα μεγαλειώδες λογοτεχνικό έπος το οποίο έμεινε στην ιστορία ως «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Η ιστορία του βιβλίου αρχίζει περίπου σαν συνέχεια του «Χόμπιτ», αλλά εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και σπουδαιότερο. Γράφτηκε κατά διαστήματα ανάμεσα στο 1937 και το 1949, αν και το μεγαλύτερό του μέρος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκδόθηκε αρχικά σε τρεις τόμους το 1954 και το 1955, μάλλον προς ενόχληση του Τόλκιν, που σκόπευε να το εκδώσει σε ένα μόνο τόμο. Έχει από τότε επανεκδοθεί πολλές φορές και μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες, και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του 20ού αιώνα.

Η επιρροή του στην τελική διαμόρφωση του ύφους και των μοτίβων της λογοτεχνίας του φανταστικού υπήρξε καταλυτική. Λίγο μετά την έκδοση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ο Τόλκιν παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο για να μείνει μαζί με την αγαπημένη του Ήντιθ στην παραθαλάσσια πόλη Μπέρνμουθ.   Το 1971, μετά το θάνατο της γυναίκας του, επέστρεψε στην Οξφόρδη κοντά στα παιδιά του.

Πέθανε 2 χρόνια αργότερα, μετά από μια σύντομη ασθένεια, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1973, σε ηλικία 81 ετών.

 



Εδώ μπορεί να τοποθετηθεί ο,τιδήποτε. Ελεύθερος χώρος.